3 + 4 mei 2022

Op 3 mei 2022 hebben we 21 Stolpersteine bij zes trapportieken op het Stadionplein gelegd. Bijgaand de foto-en videoreportage van de plaatsing en de plechtigheid op 4 mei in het bijzijn van vijf nabestaanden: er werden witte rozen bij de stenen gelegd, bij elk van de zes adressen waren de levensverhalen te horen van de gedeporteerde Joodse buurtbewoners, we lazen fragmenten uit brieven uit Westerbork voor (“Netty is bewonderenswaardig flink. Vaarwel en hopenlijk tot spoedig weerziens”) en er was jiddische muziek. Kijk en luister online.

Stadionplein 8, laatste adres van de Duits-Joodse familie Schalscha-Glaser. Ar Nederhof van Stadsdorp Olympia overlegt met An Huitzing van Stichting Stolperstenen. Een belangstellende buurman (links) komt kijken naar het werk van de stratenmakers
3 mei : de mannen van de Gemeente leggen de Stolperstenen

Ontroerende jiddische zang en muziek bij het laatste adres van Rosa en Gretel Gottlob en het inwonende echtpaar Julius en Anna Mainzer op Stadionplein 23 III hg. Het horen van de jiddische taal, de klanken, bracht de verhalen dichtbij. Dichterbij kon bijna niet.

Zangeres Marjanka Sierevelt
Een nabestaande van Rosa en Gretel Gottlob, Stadionplein 23-III, mevrouw Fon Zwart-Wolff, legt bloemen op 4 mei
Hans Davidson (links) nabestaande van Rebecca en Saartje Davidson
Een steen voor de alleenwonende kostuumnaaister Clara de Jongh, Stadionplein 43 I-hg
VIDEO: https://youtu.be/H1RkrQNyEzI 
Een jiddisch lied bij het trappenhuis waaruit zowel de Duits-Joodse familie Mayberg-Meyer van no.67 met hun vieren is weggevoerd in 1943, als ook de 21-jarige Felix Herbert Scheier van no. 69-II hg op 11 juni 1941, tijdens de tweede grote razzia in Amsterdam. Uit de Stadionbuurt die dag werden 21 Duits-Joodse jongens naar Mauthausen gedeporteerd, in de hele stad die dag zo'n 300.
Felix Scheier, Stadionplein 69 -II hg

Op Stadionplein 73, op de hoek tegenover het huidige pompstation, legt de nicht van Alfred Abas – mevrouw Elly Abas – op 4 mei bloemen neer voor haar vermoorde oom, tante Jeannette Abas-Swaap, nichtje Willy (14) en neefje Rudolf (12). “De kinderen houden zich flink,” schrijft Jeannette Abas vanuit Westerbork. ” Rudy is erg stil en klampt zich aldoor aan ons vast. Hij wil zoveel mogelijk bij ons zijn”.

Bij de plaatsing van de Stolperstenen op 3 mei vroeg een buurvrouw – kind van een joodse moeder – of zij het water over de stenen mocht uitgieten. De twee stratenmakers respecteerden haar wens.

Het was een ontroerend moment. Het leek wel een zegening.

Mevrouw Elly Abas, enige nabestaande van dit gezin dat op de hoek van Stadionplein 73 een tabakszaak had: ” Ik blijf uitgaan van het goede in de mens”. Dappere woorden. Ook uit de Amazonenstraat, achter het Stadionplein, werden familieleden van haar vermoord, evenals haar oma uit de Corn. Krusemanstraat in de Stadionbuurt.