DIVINE WORKSPACES

Op het intieme Raphaelpleintje, verscholen achter het Olympiaplein, staat tot september het uitbundige beeld “Levensvreugde” van de Nederlandse beeldhouwer #NicJonk (1928-1994) #ArtZuid

Het geheim van de woonblokarchitectuur van “Plan Zuid” is o.a. hoe Berlage pal achter grote drukke verkeersaders als Stadionweg en Apollolaan rustige hofjes en pleintjes wist te ontwerpen, voor een dorpsgevoel middenin de grote stad.

Oases van rust kunnen het zijn. Zie hier het niet zo bekende, intieme Raphaelplein, tussen schildersstraten in van: Tintoretto, Botticelli en Michelangelo, pal achter het Olympiaplein.

Middenop het pleintje stond tussen 1930 en 1995 de Gereformeerde kerk van de Stadionbuurt, de Raphaelpleinkerk. Ik ben er als baby gedoopt. Ik ben er in mijn witkanten doopjurk geïnitieerd in de riten van het protestantisme. De jurk hangt als een soort relikwie nu in mijn zijkamer. Ik zie haar elke dag. Al heb ik me op mijn 14e jaar al van de Gereformeerde kerk verwijderd en op mijn 18e laten uitschrijven.

De gereformeerde kerk van Amsterdan-Zuid op het Raphaelplein is een strak geometrisch gebouw uit 1931, ingebed in de schildersbuurt met Botticelli-, Michelangelo- en Tintorettostraten, die tot 1995 heeft gefunctioneerd. Bij gebrek aan kerkgangers zijn ze gefuseerd met de Hervormden in de #WillemdeZwijgerkerk op de Olympiaweg.
De geometrische motieven van de glas-in-loodramen van de kerk heb ik als kind, tijdens de preek van de dominee, talloze keren in gedachten met mijn vingertje rondgetrokken
Een stille getuige van mijn gereformeerde jeugd. In deze doopjurk werd ik geïnitieerd in het protestantisme. De jurk is 2x zo lang als de foto 😃

Ik was niet de enige die me terugtrok, zoals u weet. De kerk had in de jaren 90 geen zelfstandig bestaansrecht meer, werd verkocht en fuseerde met de Hervormden in de Willem de Zwijgerkerk op de Olympiaweg.

Tegenwoordig wordt de naam van het gebouw op het Raphaelpein – dat ooit “De Raaf” werd genoemd in gereformeerde kringen in Amsterdam-Zuid – in businesskringen ineens “The Raph” genoemd, zag ik laatst: de naam wordt commercieel lekker uitgebuit, je kunt er nu “Divine workspaces” huren…

Het mot toch niet gekker worden, dacht ik, toen ik het Raphaelplein in de Stadionbuurt weer es bezocht. De beeldententoonstelling #ArtZuid brengt je zo nog es ergens😃. In het plantsoen voor de ex-kerk staat tot september de sculptuur “Levensvreugde” van de Nederlandse beeldhouwer #NicJonk (1928-1994). Bijzonder vind ik dat wel, als je er als baby in je doopjurk ingewijd bent, op dat plein.

De kerk is dus vernoemd naar de Renaissance-schilder Raphael (1483-1520) en niet naar de aartsengel Raphael, die als heilige bij de Katholieken geloof ik vereerd wordt, en ook in esotherische kringen anno nu nogal eens naar voren wordt geschoven als genezer, als Healer.

Raphael als schilder, heeft in opdracht van die Katholieke kerk heel wat Madonnas geschilderd, maar heeft toch vooral mijn belangstelling vanwege zijn indrukwekkende fresco’s in de bibliotheek van het Vaticaan, waarin hij theologische en filosophische dilemma’s uit de Renaissance uitbeeldt, zoals bijvoorbeeld het dispuut over de eucharistieviering: vond daar nou wel of niet iets bovennatuurlijks plaats, volgens de Katholieken???

Maar ook de Verlichtingsdiscussie over de wetenschappelijke Aristoteles (feiten!!!) versus Plato (de Ideeënwereld) schilderde hij bijvoorbeeld.

Op twee van die vier wandschilderingen uit de 15e eeuw laat Raphael bovendien mijn geliefde Dante Alighieri voorkomen, één keer als filosoof en op een andere fresco Dante als dichter, vlakbij Apollo en zijn negen artistieke muzen.

Raphael schilderde in de Stanza della Segnatura, de bibliotheek van het Vaticaan, bovenop de berg Parnassus de Griekse god Apollo met zijn lier en zijn 9 artistieke muzen, die de verschillende kunsten vertegenwoordigen.
En temidden van al die kunstzinnigheid bovenop de Parnassusberg plaatst hij dan ook mijn geliefde dichter Dante naast de Griekse dichter Homerus en daarnaast de Romeinse dichter Vergilius

Aan Raphael ontlenen we zodoende dus een beeltenis van Dante. Een beeltenis die anno nu zelfs op het Italiaanse 2 euro muntstuk nog steeds te zien is. Kijkt u maar es in uw portemonnaie.

😃..waar #ArtZuid je al niet helemaal naar toe kan leiden, zeg!

De ex-gereformeerde kerk (de “Raaf” genoemd onder kerkgenoten) is nu een modern bedrijf met een commerciële engelse naam The Raph. Met “divine workspaces”🤔
Het beeld “Levensvreugde” van Nic Jonk in het plantsoen van het intieme Raphaelplein
waar ooit de kansel middenvoor in de kerk stond, staan nu de flessen klaar. Proost!

Zie voor updates: https://www.facebook.com/FaceToFaceOlympischKwartier/

Eén gedachte over “DIVINE WORKSPACES”

 1. Leuk artikel Marion en fraaie wand schilderingen .
  Ik kende het straatje wel ,maar heb het kerkje van binnen niet gezien.
  Wat een teloorgang deze nieuwe bestemming.
  Nu, je hebt in ieder geval een mooi antiek stuk in huis ….mooi bezit je doop jurkje .
  Hartelijke Groet,
  Marianne..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s