
Het geheim van de woonblokarchitectuur van “Plan Zuid” is o.a. hoe Berlage pal achter grote drukke verkeersaders als Stadionweg en Apollolaan rustige hofjes en pleintjes wist te ontwerpen, voor een dorpsgevoel middenin de grote stad.
Oases van rust kunnen het zijn. Zie hier het niet zo bekende, intieme Raphaelplein, tussen schildersstraten in van: Tintoretto, Botticelli en Michelangelo, pal achter het Olympiaplein.
Middenop het pleintje stond tussen 1930 en 1995 de Gereformeerde kerk van de Stadionbuurt, de Raphaelpleinkerk. Ik ben er als baby gedoopt. Ik ben er in mijn witkanten doopjurk geïnitieerd in de riten van het protestantisme. De jurk hangt als een soort relikwie nu in mijn zijkamer. Ik zie haar elke dag. Al heb ik me op mijn 14e jaar al van de Gereformeerde kerk verwijderd en op mijn 18e laten uitschrijven.



Ik was niet de enige die me terugtrok, zoals u weet. De kerk had in de jaren 90 geen zelfstandig bestaansrecht meer, werd verkocht en fuseerde met de Hervormden in de Willem de Zwijgerkerk op de Olympiaweg.
Tegenwoordig wordt de naam van het gebouw op het Raphaelpein – dat ooit “De Raaf” werd genoemd in gereformeerde kringen in Amsterdam-Zuid – in businesskringen ineens “The Raph” genoemd, zag ik laatst: de naam wordt commercieel lekker uitgebuit, je kunt er nu “Divine workspaces” huren…
Het mot toch niet gekker worden, dacht ik, toen ik het Raphaelplein in de Stadionbuurt weer es bezocht. De beeldententoonstelling #ArtZuid brengt je zo nog es ergens😃. In het plantsoen voor de ex-kerk staat tot september de sculptuur “Levensvreugde” van de Nederlandse beeldhouwer #NicJonk (1928-1994). Bijzonder vind ik dat wel, als je er als baby in je doopjurk ingewijd bent, op dat plein.
De kerk is dus vernoemd naar de Renaissance-schilder Raphael (1483-1520) en niet naar de aartsengel Raphael, die als heilige bij de Katholieken geloof ik vereerd wordt, en ook in esotherische kringen anno nu nogal eens naar voren wordt geschoven als genezer, als Healer.
Raphael als schilder, heeft in opdracht van die Katholieke kerk heel wat Madonnas geschilderd, maar heeft toch vooral mijn belangstelling vanwege zijn indrukwekkende fresco’s in de bibliotheek van het Vaticaan, waarin hij theologische en filosophische dilemma’s uit de Renaissance uitbeeldt, zoals bijvoorbeeld het dispuut over de eucharistieviering: vond daar nou wel of niet iets bovennatuurlijks plaats, volgens de Katholieken???
Maar ook de Verlichtingsdiscussie over de wetenschappelijke Aristoteles (feiten!!!) versus Plato (de Ideeënwereld) schilderde hij bijvoorbeeld.
Op twee van die vier wandschilderingen uit de 15e eeuw laat Raphael bovendien mijn geliefde Dante Alighieri voorkomen, één keer als filosoof en op een andere fresco Dante als dichter, vlakbij Apollo en zijn negen artistieke muzen.


Aan Raphael ontlenen we zodoende dus een beeltenis van Dante. Een beeltenis die anno nu zelfs op het Italiaanse 2 euro muntstuk nog steeds te zien is. Kijkt u maar es in uw portemonnaie.
😃..waar #ArtZuid je al niet helemaal naar toe kan leiden, zeg!



Zie voor updates: https://www.facebook.com/FaceToFaceOlympischKwartier/
Leuk artikel Marion en fraaie wand schilderingen .
Ik kende het straatje wel ,maar heb het kerkje van binnen niet gezien.
Wat een teloorgang deze nieuwe bestemming.
Nu, je hebt in ieder geval een mooi antiek stuk in huis ….mooi bezit je doop jurkje .
Hartelijke Groet,
Marianne..
LikeLiked by 1 persoon