HIGH HEELS

Een “nasty” vrouwenbeen in een keurige Art Nouveau winkelstraat

Tja. Kunst. Waar zet je zo’n vrouwenbeen vol graffiti nou neer. De curatoren van ArtZuid2019 hebben haar als stijlvol zwart-bronzen “high heel” uitgekozen en neergezet net achter het Hiltonhotel, in de Cornelis Schuytstraat, een trendy en chique winkelstraat met luxe modewinkels, patisserieën en delicatessenzaken.

Een buurt die rond 1900 ontstond toen het Concertgebouw in 1888 verrezen was, temidden van de weilanden aan de rand van de stad en Amsterdam zich zuidwaarts uitbreidde. Zodoende een buurt met Art-Nouveau accenten in de architectuur. En inmiddels een buurt met veel BN-ers. En Nieuw Geld.

Shopping, zien en gezien worden, dat is waar het in deze straat om gaat. En de curatoren van ArtZuid hebben aangevoeld, dat deze locatie naadloos past bij de kunst met vrouwenbenen waar beeldhouwer Judith Wiersema (1968) naam mee maakt. Ze is nl. zelf een BN’er uit het Gooi, lange tijd voornamelijk bekend geweest als de vrouw van (ondernemer/LPF-minister Herman Heinsbroek) maar inmiddels los van hem internationaal aan het doorbreken als kunstenares.

whats-for-dinner-2.jpg
Whats-for-dinner, 2014, Judith Wiersema
foot-1.jpg
https://www.judithwiersema.nl/en/collection/

VROUWENSTATEMENT

Vrouwenbenen zijn voor Wiersema een krachtig uitdrukkingsmiddel. Je kunt er vele boodschappen mee uitseinen. De hoge hak is voor haar het wapen van de vrouw. Verleiding via krachtige machtige vrouwenbenen (in steen of brons) – als ook in goudbronzen appels – is haar vrouwenthema. Womenpower.

Verleiding past als thema ook in een winkelstraat waar consumentisme bon ton is. Alleen is het oorspronkelijke stijlvolle bronzen gebeeldhouwde been van Wiersema niet meer zwart, maar – met haar toestemming – door de Amerikaanse straatkunstenares ELLE volgespoten met graffiti. Waardoor het ineens een beetje “ordi” wordt: een totaal ander statement.

ELLE, die ook samenwerkt met de firma Reebok voor felgeprinte yogaleggings, lijkt het been een graffiti-legging te hebben aangetrokken met verleidelijke vrouwenlippen erop en teksten als “girls” en “nasty women”.

Casual Reebok Women Reebok ELLE Yoga Legging Women Reebok Pants MT70_5_LRG.jpg
http://ellestreetart.com/

STREETART

En zo heeft een vrouwelijke graffiti-kunstenares met een spuitbus (als een Banksy) zomaar weten door te dringen tot de openlucht beeldenroute van ArtZuid.

In mijn idee staat er nu op het Cornelis Schuytpleintje eerder een reclamezuil voor een legging dan een beeldhouwwerk (wat een legging al niet doet met een vrouwenbeen!😃), maar ook dat is eigentijdse commerciële kunst. En goed gekozen voor een winkelstraat.

1050416.jpg

Samen met street-artist ELLE exposeert Wiersema haar beeldhouwwerken tot 7 juli op de tentoonstelling “Les Femmes” op de Willemsparkweg 134 in galerie Vroom & Varossieau, Urban Contemporary Art.

Iemand als Ivo Niehe, bekend in Gooise kringen, portretteerde Judith Wiersema als BN’er over haar beeldhouwwerk met vrouwenbenen: zie video online:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s